Korrekt vedligeholdelse af gardiner

Du kan få glæde af dine gardiner i rigtig lang tid, hvis du sørger for rengøring og vedligeholdelse dem på den rigtige måde afhængig af type. Vi har samlet de bedste vedligeholdelsestips her.

Plisségardiner

Motion hver dag
Har du købt plisségardiner, anbefaler vi, at du jævnligt kører gardinet helt op, så plisseringerne holder sig flot i længere tid.

Skulle det alligevel være sket, at plisségardinet ikke kører pænt op i plisseringerne, anbefaler vi følgende:

Gardinet trækkes meget langsomt op samtidig med, at du samler folderne én efter én. Lad gardinet sidde i spænd helt oppe i et par dage.
Har det ikke hjulpet med pkt. 1, anbefaler vi at, at du trækker gardinet helt ud i fuld længde. Gardinet fugtes meget let med en vandforstøver, hvorefter pkt. 1 gentages. Gardinet sidder nu fastspændt foroven, hvorefter du enten kan lade gardinet lufttørre i min. 2 dage, eller du kan bruge en hårtørrer ved middelvarme og lade gardinet hænge min. 1 dag.

Sådan rengøres plisségardiner
Du rengør lettest dine plisségardiner ved enten at bruge en blød børste eller støvsuge med børste hoved på ved svag kraft. Det sikrer, at du kommer ind mellem folderne.

Lamelgardiner

Føntør lamellerne
Hvis du oplever, at dine lameller er ‘krøllede’ og ikke hænger pænt, er det muligt at føntørre dem glatte. Virker det ikke, så er det også muligt at stryge lamellen.

Sådan gør du;
Lameller med mørklægning: Tag lamellen af og stryg på forsiden af lamellerne.
Lameller med dagslysvæv: Tag lamellen af og stryg på bagsiden af lamellerne.

Sådan rengøres lamelgardiner
Du rengør lettest dine lamelgardiner ved enten at bruge en blød børste eller støvsuge med børste på ved svag kraft langs lamellerne. Er lamellerne meget snavsede, kan du bruge en hårdt opvredet klud uden nogen former for rengøringsmidler.


Rullegardiner

Sådan rengøres rullegardiner
Du rengør lettest dine rullegardiner ved enten at bruge en blød børste eller støvsuge med børste på ved svag kraft. Er rullegardinerne meget snavsede, kan du bruge en hårdt opvredet klud uden nogen former for rengøringsmidler.

Foldegardiner

Sådan rengøres foldegardiner
Du rengør lettest dine foldegardiner ved enten at bruge en blød børste eller støvsuge med børste på ved svag kraft. Vi anbefaler ikke vask af foldegardinerne, da stoffet kan trække sig sammen.

Persienner

I bad med dem
Persienner skal rengøres lige som alle andre gardiner, men de passer dårligt i vaskemaskinen. Almindeligt støv fjernes lettest med en persiennnebørste, der kommer godt ind imellem lamellerne, men er der brug for hovedrengøring, er det bedre med et persiennebad.

Læg persiennen i blød i sæbevand nogle timer i badekarret, tør efter med en svamp, hæng persiennen til tørre, og så er den så god som ny.